Test Kona Ev Topbanner

Test af KONA Electric 2021

6. november 2020 af Malene Raith / PRÊT-À-PARTIR Magasin

Tidligere har jeg udtalt, at en elbil ikke stod øverst på listen, når der skulle købes ny bil, men nu er jeg mere åben. For det er som om, at de seneste måneders udvikling af elbilsmarkedet endelig er nået et punkt, hvor det hele giver mere mening. Ikke mindst efter at jeg har testkørt KONA Electric.

Meget er sket

KONA Electric er en såkaldt mini-SUV, altså en rummelig vogn i overskuelig størrelse med god frihøjde og cool beskyttelsesskærme, der nok i virkeligheden egner sig bedre til at se godt ud i byen end til at virke som terrængående arbejdshest på landet.

Og det går den så absolut ikke stille med dørene med. Altså jo, den er naturligvis lydløs, som elbiler jo er, men designet er mildt sagt noget mere outreret end den almindelige KONA, som er iøjnefaldende nok i sig selv. Og det kan altså godt være lidt svært at sluge for mig, som er tilhænger af, at elbiler ikke behøver skille sig ud. Ligesom der jo heller ikke er designmæssige forskelle på benzin- og dieselvarianter, men nuvel, det er selvfølgelig en smagssag. Præcis ligesom resten af designet på KONA Electric som, sagt på en pæn måde, i hvert fald får den til at stå ud i trafikken.

Oplevelsen er overraskende positiv, da jeg sætter mig bag rattet. Nu er det jo en SUV, så jeg er forholdsvis højt placeret i KONA Electric. Pladsen er rigtig fin, og så er der lige det enkle instrumentbord. Helt rent med store sølvknapper til de væsentligste funktioner, en let betjent infotainmentskærm og digital instrumentering bag rattet, hvor jeg kan følge batteriets rækkevidde og energien mellem batteri og hjul. Allermest elsker jeg dog, at gearvælgeren er væk og erstattet af fire knapper i midterkonsollen til automatgearet (som elbiler jo altid har): D, R, P og N. Ikke mere noget med at skulle køre gennem de andre gear for at komme til Drive.

"Man har som bekendt et standpunkt, til man tager et nyt. Og jeg må klart indrømme, at jeg, til min egen forbløffelse, på relativ kort tid er begyndt at ændre holdning.“

Og så afsted til Sverige

Der er sket meget de senere år med både batterier og måden, man måler rækkevidde på. De nye WLTP-tal er mere pålidelige end de gamle, og ifølge dem burde KONA Electric med det store batteri klare 449 kilometer. Men altså ... Jeg er stadig skeptisk, for der er ofte så mange „men’er“ forbundet med beregningerne af elbilernes rækkevidde, at jeg af bitter erfaring ved, at min kørestil unægtelig vil afføde en kortere rækkevidde. Hvor kort ved jeg bare ikke endnu, og derfor beslutter jeg mig for at teste både vogn og nerver ved at køre KONA electric en længere tur til Varberg lige syd for Gøteborg. Så min rækkeviddeskræk enten kan blive be- eller afkræftet. Ifølge Google er der små 200 kilometer derop, og rækkevidden på den fuldt opladede KONA Electric er lige over 400 kilometer. Det skal nok gå, men der bliver brug for at lade op for at komme tilbage.

Man kan gøre flere ting, hvis man vil have det optimale ud af en elbil. Lade være med at skrue for meget op for varmen, undgå for mange vilde accelerationer og generelt lade være med at køre længe på motorvej. Jeg gør det hele. For jeg insisterer nemlig på, at en elbil skal bruges som en brændstofbil og tænder derfor sædevarmen, sætter klimaanlægget på 24 grader og slår navigationen til på motorvejen op gennem Sverige. Til gengæld vælger jeg at gøre det i Øko-køremode. En elbil er jo alligevel altid frisk i accelerationen. Jeg spejler min telefon og finder en god podcast, sætter den adaptive fartpilot til (som sidder på rattet, hvor en sådan hører hjemme), og indstiller den efter de svenske fartgrænser på 110 og 120 km/t og nyder herefter den harmoniske kørsel hele vejen mod nord. Alting virker som det skal, vognen er relativt godt støjisoleret, omend man jo altid kan høre vind- og dækstøj på motorvejen, og kørslen er komfortabel og dejlig stressfri.

Hyundai rød KONA EV
Hyundai KONA EV set forfra

Bedst i byen

Som jeg nærmer mig målet, har jeg brugt 300 kilometer af min rækkevidde. Altså 100 km mere end der reelt er herop, men igen – jeg har heller ikke holdt mig tilbage med hverken fart, accelerationer eller elektricitet i kabinen. Alligevel har jeg hjertet lidt i halsen. For hvad nu hvis der ikke er en ladestander, når jeg kommer frem? Eller hvad hvis stikkene ikke passer? Har jeg rækkevidde nok til at finde et andet sted at lade? Heldigvis får jeg hurtigt øje på ladestanderne ved hotellet. Tesla, står der. What? OMG! Hvad nu? Min puls går op igen.

„Og andre elbiler“ står der med småt ved den ene af de tre ladestandere. Pyyyh! Jeg vipper klappen op på fronten og sætter stikket i. Vupti. Endnu en skræk er ubegrundet. Det er jo super let det her. For god ordens skyld tjekker jeg, at vognen lader, inden jeg låser med ro i sindet. Okay, 9 timer og tyve minutter står der godt nok i displayet, inden batteriet er fuldt ladet igen, men det gør jo ikke spor, når jeg alligevel skal overnatte. Og næste morgen kommer jeg ud til 425 kilometer på batteriet igen, så jeg med ro i sindet kan trille hjem mod Danmark.

Men som jeg fortsætter min hverdag i byen, opdager jeg noget andet. For nok gik det fint med en lang køretur mod nord, men her i byen fungerer rækkevidden endnu bedre. Faktisk kan jeg sommetider køre op til 3 kilometer uden at bruge en eneste kW. Og så er det altså, at vognen for alvor begynder at give god mening. For jeg kører jo ikke til Sverige hver dag, men bare rundt i København, og her kommer jeg aldrig til at mangle rækkevidde. Og med en ladestander i indkørslen vil der være fuld rækkevidde hver morgen.

Som pendler kan det måske stadig være svært med en elbil, hvis man ikke kan lade ved sin arbejdsplads og tilbagelægger mere end 300 kilometer om dagen. Men for alle os andre er den oplagt. Og med en startpris på 249.995 kr. for 289 kilometer på batteriet og 294.995 kr. for de 449 kilometer, som jeg kører rundt med, gør KONA Electric elbilen til et realistisk alternativ for helt almindelige børnefamilier, der har brug for plads til børn og bagage i dagligdagen og ture på landet i weekenden. Jeg er overbevist. Elbilen er kommet for at blive.

Flere artikler og nyheder

Flere artikler og nyheder

Tag et kig på vores artikelsektion, hvor du finder råd og vejledning og kan læse om alt fra vedligeholdelse og tests til kundehistorier og nyheder.

Til artikelsektion