Hjulskifte 6 Efterm Topbanner

Gode råd om dæk

2. februar 2024

Dækkene på bilen er en væsentlig faktor for din sikkerhed, når du kører bil. Dækkene er det eneste, der har direkte kontakt med asfalten, og de er derfor afgørende for bilens styre- og bremseegenskaber. Få vores råd om dæk på siden her.

Kontrollér dine dæks tilstand jævnligt

Tjek for skader, dæktryk og dækmønster

Tjek for skader, dæktryk og dækmønster

Kontroller jævnligt dækkenes tilstand herunder lufttryk, skader, ujævn slitage og dækmønster. Det er vigtigt for din sikkerhed, at der er nok mønsterdybde på dine dæk. På dine dæk er der en slidindikator, som ses som små forhøjninger i kanalerne i dækket. Når mønsteret er slidt herned, er det tid til at skifte dæk. Du kan også tjekke dækkenes mønster ved at bruge 20-krone-tricket: Hold dronningens hoved opad. Synker mønten i til begyndelsen af dronningens hals eller mere, så er dækmønsteret dybt nok.

Tjek alderen på dine dæk

Tjek alderen på dine dæk

Der er som udgangspunkt ikke nogen udløbsdato, men som årene går ældes dæk. Med tiden kan dækkene mørne og blive stive, og det forringer ydeevnen og dermed din sikkerhed. Du kan tjekke dækkets alder på ydersiden af dækket. Her er et såkaldt DOT-mærke, som viser hvornår dækket er produceret. DOT-mærket består af fire cifre f.eks. 4019. De to første cifre angiver ugenummer, og de to sidste cifre angiver årstal.

Derfor er dækmønster så vigtigt

Loven kræver kun 1,6 mm. dækmønster - men det giver dig kun 16% vejkontakt ved 75 km/t. Derfor anbefaler vi, at du har min. 4 mm. dækmønster på vinterdæk og 3 mm. dækmønster på sommerdæk.

Ved 3 mm. vand på vejen. Kilde: Rådet for større dæksikkerhed.

Sørg for korrekt opbevaring og montering

Montering af dine hjul

Montering af dine hjul

Når du skal montere dine dæk, bør du inden montering kontrollere, at der er tilstrækkeligt med dækmønster og ingen skader. Du kan montere dine dæk hjemme, hvis du har det rette udstyr. Alternativt står din lokale Hyundai-forhandler klar til at hjælpe med montering af dine dæk.

Book tid til hjulskifte
Opbevaring af dine dæk

Opbevaring af dine dæk

Du kan opbevare dine dæk, der ikke er i brug, hjemme eller hos din lokale Hyundai-forhandler. Hvis du opbevarer dem hjemme, bør de opbevares i et tørt, køligt og mørkt rum. Det gør, at dækkene ikke bliver for gamle for hurtigt. Inden du gemmer dem væk, bør de rengøres og tørres. Dæk på fælge skal opbevares stablet eller hængende. Dæk uden fælge skal opbevares stående - og det er en god idé at dreje dem en gang i mellem, så de ikke får flade punkter.

Når du skal købe nye dæk

Valg af fabrikat og størrelse

Valg af fabrikat og størrelse

Et fælg og en dækstørrelse, der ikke er tilpasset lige netop din bilmodel, kan gøre din bilen mere usikker. Har fælget og dækket ikke de rigtige specifikationer, kan det påvirke bilens sikkerhed, og faktisk være direkte ulovligt. Derfor er det vigtigt, at du er særligt opmærksom, når du køber nye fælge og dæk. Spørg altid din lokale Hyundai-forhandler til råds, hvis du er i tvivl om dit valg.

Valg af dæktype

Valg af dæktype

Vi anbefaler, at du kører med dæk, der passer til årstiden. Det vil sige sommerdæk i sommerhalvåret, og vinterdæk i vinterhalvåret. På den måde opnår du den bedst mulige sikkerhed for dig og dine passagerer. Det er et lovkrav at have samme dæktype på alle fire hjul. Det betyder, at du skal have enten fire sommerdæk, fire vinterdæk eller fire helårsdæk på bilen. Helårsdæk og vinterdæk må undtagelsesvis blandes, hvis de er M+S mærkede. Vi anbefaler dog, at du har samme dæktype på alle fire hjul af hensyn til din sikkerhed og komfort.

Brug for hjælp?

Din lokale Hyundai-forhandler står klar til at vejlede dig. Du er altid velkommen til at kontakte os eller booke en værkstedstid.
Flere artikler og nyheder

Flere artikler og nyheder

Tag et kig på vores artikelsektion, hvor du finder råd og vejledning og kan læse om alt fra vedligeholdelse og tests til kundehistorier og nyheder.

Flere artikler