Artikel Lyde Main Visuel Topbanner

Når irriterende lyde kan redde dit liv

Artikel udgivet d. 30. januar 2024

Nye biler har i dag markant flere alarmer og lyde, som reagerer ved små forseelser og fartovertrædelser. De nye teknologier er skabt for at fremme trafiksikkerheden, og det er EU-Kommissionen, der har vedtaget de nye krav. Men lydene skal vi lige vænne os til. Og hvis man oplever, at de distraherer, er det i orden at slå dem fra, men før du gør det, så husk på, hvorfor de er der.

Sikkerhed er vores højeste prioritet

Uopmærksomhed er årsag til ca. en tredjedel af alle dødsulykker i Danmark, og det er mere end nogensinde før blevet en kamp om at fastholde bilisternes blik på vejen. Når Hyundai udvikler biler, er sikkerhed vores højeste prioritet. Derfor er alle vores biler udstyret med de bedste sikkerhedsfunktioner. Det kan tage tid at vænne sig til de nye lyde og funktioner, men husk på, at de er skabt til at få alle i trafikken sikkert hjem til deres familier.

De nye lyde har en funktion

Sikkerhed i biler handler ikke kun om at kunne klare sammenstød. Det handler også om at være sikker overfor medtrafikanterne. Det betyder, at du kan opleve en masse nye lyde og advarsler, som du måske ikke har set eller hørt før. Det kan skabe irritation og frustration, men har du tænkt på, at der er en årsag til alle de nye lyde?

Advarsel fra trætheds­assistenten

Advarsel fra trætheds­assistenten

Hvis din bil har træthedsassistent, har du måske oplevet en lyd eller en meddelelse, som advarer dig, hvis systemet mærker tegn på uopmærksomhed, træthed eller distraktion i din kørsel. Det kan være i tilfælde af, at du skifter musiknummer, taler i telefon, kigger på ruten eller bliver distraheret af andre passagerer eller dyr i bilen. I disse tilfælde hjælper træthedsassistenten med at holde øjnene på vejen i stedet for på distraktionerne og advarslen slukkes automatisk, når føreren ser fremad kontinuerligt i over 2 sekunder eller reagerer via input til rattet*. Sikkerhedsindstillinger som denne er i sidste ende med til at redde liv.

*Afhængigt af, om funktionen er kamerabaseret (KONA Electric) eller baseret på input fra rattet (f.eks. Hyundai i10).

Bliv i din vognbane

Bliv i din vognbane

Ved hjælp af et kamera overvåger bilen linjerne på vejen og bidrager aktivt til sikkerheden ved at forhindre utilsigtede vognbaneskift. Vognbaneassistenten signalerer både akustisk, men retter også op, hvis bilen er på ved ud over en vognbanelinje uden at føreren har blinket af. Vognbaneassistenten fås også med følgefunktion, som kontinuerligt sørger for at holde bilen centreret i sin vognbane.

Sådan slår du indstillingerne fra

Sådan slår du indstillingerne fra

Kan du ikke vænne dig til de nye lyde og advarsler, er det muligt at slå flere af funktionerne fra. Men da sikkerhedsindstillingerne er skabt for at sørge for, at din kørsel er så hensigtsmæssig som muligt, vil de igen være slået til, når du på ny tænder bilen. Ved de fleste modeller kan du slå flere af indstillingerne fra eller tilpasse dem via infotainmentskærmen. Eksempelvis kan du slå "Opmærksomhedsadvarsel foran" eller "Advarsel om fartbegrænsning" fra. Kan du ikke finde indstillingerne, kan du altid lade dit lokale Hyundai-værksted hjælpe dig, næste gang din bil skal til service. Vi tilpasser og forbedrer løbende teknologien, så husk at sørge for, at din bil har den nyeste softwareopdatering.

Fire tips til sikker kørsel

1. Hold fokus

Hav fokus på kørslen hele tiden - også på en lang, lige strækning.

2. Undgå distraktioner

Undgå at gøre noget, som distraherer, f.eks. taste på en telefon eller vinke til nogen, du kender.

3. Orienter dig

Orienter dig på vej frem mod et kryds, og tag dig tid til orienteringen i krydset. Kør langsomt frem.

4. Tag en pause

Overhold bilens anvisninger for, hvornår det er tid til at tage en pause.

Hvad vil du læse mere om?

Mere om sikkerhed

Mere om sikkerhed

Sikkerhed er en topprioritet, når vi udvikler vores biler. Derfor arbejder vi med tre områder inden for sikkerhed: aktiv sikkerhed, passiv sikkerhed og innovativ sikkerhed. De aktive er med til at forhindre ulykker, de passive er skabt til at håndtere en kollision, og de innovative hjælper dig på dine hverdagskøreture.

Mere om sikkerhed
Euro NCAP

Euro NCAP

Din sikkerhed er altafgørende, når vi designer og producerer vores biler. Derfor har både IONIQ 5, IONIQ 6 og TUCSON scoret topkarakterer i sikkerhed hos det kendte testinstitut Euro NCAP. Det betyder, du trygt kan køre i en Hyundai og glæde dig over alt det højtteknologiske sikkerhedsudstyr, som sikrer dig i de situationer, hvor der er brug for det.

Mere om Euro NCAP
Hyundai Vejhjælp

Hyundai Vejhjælp

Når du køber en ny Hyundai ved en dansk Hyundai-forhandler, får du automatisk gratis Hyundai Vejhjælp i Danmark og resten af Europa – dog med undtagelse af Grønland og Færøerne. Som Hyundai-ejer kan du opretholde vejhjælpsordningen igennem hele bilens levetid. Du skal blot sørge for at overholde bilens serviceeftersyn på et autoriseret Hyundai-værksted i Danmark.

Mere om vejhjælp
Flere artikler og nyheder

Flere artikler og nyheder

Tag et kig på vores artikelsektion, hvor du finder råd og vejledning og kan læse om alt fra vedligeholdelse og tests til kundehistorier og nyheder.

Flere artikler