Så let er det at oplade din elektriske bil

Så let er det at oplade din elektriske bil

Det er nemt at oplade en elektrisk bil. Det kan klares hjemme eller via en ladestation, når du er på farten eller på arbejde. Men hvordan fungerer opladning egentlig? Og hvor lang tid tager det at oplade? Læs med og få svar på spørgsmålene her.

Sådan lader du op

Det kan umiddelbart virke uoverskueligt at skulle benytte en ladestander frem for at køre forbi tankstationen, som du normalt gør. Men i virkeligheden er det både nemmere og mere praktisk at kunne lade din elbil eller din plug-in hybrid op derhjemme, eller mens du er på arbejde.
Opladning hjemme

Opladning hjemme

Den bedste måde at oplade derhjemme er ved at få installeret en ladeboks. Hyundai samarbejder med Clever og OK, som tilbyder opsætning af ladeboks og forskellige ladepakker. Se ladepakkerne.

Tip! Oplad om natten og stå op til en fuldt opladet bil. Så undgår du samtidig at overbelaste strømkapaciteten i din bolig på tidspunkter, hvor elforbruget er på sit højeste med madlavning, tøjvask m.m. Bonus: afregner dit elselskab ud fra timepriser, så er det typisk også billigere at lade om natten. 

Opladning på farten

Opladning på farten

Har du brug for at lade din elektriske bil op via de mange ladepunkter i byerne, langs motorvejene, hos virksomhederne, ved indkøbscentre, i parkeringshuse og ved bus-, tog- og metrostationer? Så kan du vælge en abonnementsbaseret løsning fra Clever, hvor du får ubegrænset adgang alle Clevers offentlige ladestandere i Danmark. Eller du kan vælge Hyundais egen forbrugsbaserede løsning, Charge myHyundai, hvor får adgang til mere end 220.000 ladepunkter i Europa. Læs mere om begge disse løsninger her.

Opladning i nødstilfælde

Opladning i nødstilfælde

Har du en dag ikke adgang til en ladestander, kan du benytte det såkaldte "mormorkabel", der følger med din bil ved køb. Med mormorkablet kan du benytte et almindeligt strømstik. Du må kun benytte denne løsning i nødstilfælde og max 2 timer, da der er risiko for overophedning af husets elinstallation, fordi det ikke er skabt til den belastning, der følger med at oplade bilens batteri. Er du i tvivl, om dit el-netværk er godkendt til opladning af elbiler, bør du rådføre dig med en elektriker.

Ladeløsninger til ethvert behov

Vælg eller kombinér frit mellem Charge myHyundai, og de gode løsninger, som vi tilbyder i samarbejde med Clever og OK.
Charge myHyundai

Charge myHyundai

Ét kort. Adgang til næsten alle offentlige ladestandere i Europa.

Anbefales til dig, som ønsker den convenience, der er i at vide, at du kan lade hvor som helst, og når som helst.

Læs mere
OK Ladepakke

OK Ladepakke

Fleksible løsninger til opladning på privatadressen med afregning efter forbrug.

Anbefales ved et kørselsbehov på op til 30.000 km/år, hvor der oplades primært derhjemme.

Læs mere
Abonnementer fra Clever

Abonnementer fra Clever

Vælg friheden til at køre, som du vil. Med Clever kan du lade hjemme og på hele Clevers ladenetværk til en fast månedlig pris.

Læs mere

Så lang tid tager det

Hurtigladning (på farten)

Hurtigladning (på farten)

På en offentlig ladestation med hurtigladning (DC) kan du typisk oplade din elbil til 80% på under en time. Ladestationer med hurtigladning er udstyret med et ladekabel, som du bruger til opladning. Her kan du oplade din bil så meget som muligt på kortest mulig tid. Findes ofte på tankstationer og restauranter nær motorvejen.

Eksempel på ladetider med KONA Electric Standard Range (39 kWt) og Long Range (64 kWt):

Effekt Batteri Ladetid fra 10-80%
50 kW 39 kWt ca. 1 time
100 kW 39 kWt ca. 1 time
50 kW 64 kWt ca. 1,5 time
100 kW 64 kWt ca. 1 time
Standard ladning (hjemme og på farten)

Standard ladning (hjemme og på farten)

Med en ladeboks hjemme eller på en offentlig ladestation med standard ladning (AC) kan du typisk oplade din bil på mellem 6 og 12 timer alt efter ladehastighed og bil. Offentlige ladestationer med standard ladning er typisk ikke udstyret med et ladekabel. Du kan købe et type-2 kabel hos din Hyundai-forhandler, som passer til. Findes ofte nær shoppingcentre, restauranter eller på din arbejdsplads.

Eksempel på ladetider med KONA Electric Standard Range (39 kWt) og Long Range (64 kWt):

Effekt Batteri Ladetid fra 10-100%
3,7 kW 39 kWt ca. 11 timer
7,2 kW 39 kWt ca. 6 timer
10,5 kW 39 kWt ca. 5 timer
3,7 kW 64 kWt ca. 17 timer
7,2 kW 64 kWt ca. 9,5 timer
10,5 kW 64 kWt ca. 7 timer

Opladningstiden kan variere alt efter ladestander, batteri- og udendørstemperatur, bilens tilstand m.m.

Ladetid med 7,2 kW forudsætter, at der anvendes en lader, der kan levere 7,2 kW på en fase. 

Ladetid med 10,5 kW forudsætter 10,5 kW 3-faset onboard lader (fås som standard på KONA Electric Limited Edition og Limited Edition+).

Find en ladestation nær dig

Hyundai LIVE Services

Hyundai LIVE Services

Når det er tid til at lade din Hyundai op, hjælper Hyundai LIVE Services med at finde den nærmeste ladestander. Du får 7 års gratis abonnement på Hyundais LIVE Services, når du køber en ny Hyundai elbil eller plug-in hybridbil med navigation (ekstraudstyr).

Data til Hyundai LIVE Services leveres af TomTom.

Hvad vil du læse mere om?

Se hvor langt du kan køre i en elektrisk bil

Se hvor langt du kan køre i en elektrisk bil

Tag et kig på teknikken og udstyret i elektriske biler

Tag et kig på teknikken og udstyret i elektriske biler

Hvad siger ejere af elektriske biler?

Hvad siger ejere af elektriske biler?

Se Hyundais udvalg af elektriske biler

Se Hyundais udvalg af elektriske biler

Ofte stillede spørgsmål

Om opladning

På el-, hybrid og plug-in hybridbiler tilbyder vi hele 8 års garanti på batteripakken. Dog maksimalt 160.000 km. (200.000 km for IONIQ Electric, IONIQ Hybrid og IONIQ Plug-in Hybrid). 

Batteriets levetid kan blive forringet, hvis der ofte bruges lynopladning. For at skåne batteriet anbefales det derfor at holde brugen af lynopladning til et minimum.

De fleste har prøvet at stå med et afladet batteri på en almindelig benzinbil. Det sker ikke i en elektrisk bil, da selvafladning af lithium-ion-polymer batteriet sker i yderst begrænset omfang.

Hyundai bruger et lithium-ion-polymer batteri. Denne type batteri er valgt på grund af dets evne til at rumme mest mulig energi, og dets evne til at bevare sin kapacitet trods, at batteriet ikke aflades helt mellem opladninger.

Kilowatt hour er en måleenhed, der angiver hvor meget energi, der kan gemmes i batteriet. En bil med stor batterikapacitet – mange kWh – har en længere rækkevidde.

Kilowatt er en måleenhed, der angiver kraften af den elektriske strøm. Den hastighed som en ladestation oplader med, angives i kW.

En ladestation er et sted, hvor du kan oplade din elektriske bil. Der findes tre typer af ladestationer: en privat ladestation (ved dit hjem), en offentlig ladestation med almindelig opladning (findes på tankstationer, parkeringspladser osv.) og en offentlig ladestation med lynopladning (findes ofte nær motorvejen).

Opladning derhjemme

Den bedste måde at oplade derhjemme er ved at få installeret en ladeboks. Så kan du altid oplade hurtigt, sikkert og nemt. Hyundai samarbejder med CLEVER, som kan hjælpe med at installere en intelligent ladeboks. I nødstilfælde, hvor du ikke har adgang til en ladeboks, er det også muligt at oplade din bil via et almindeligt strømstik med den medfølgende 230 volt AC-lader – den såkaldte “mormorlader“. Dette må kun gøres i nødstilfælde og max 2 timer, da der er risiko for overophedning af husets elinstallation, fordi det ikke er skabt til den form for belastning, det kræver at oplade en elbil.

 

Opladning på offentlige ladestationer

På offentlige ladestationer med vekselstrøm kan du oplade din bil over længere tid. Det kan fx være på din arbejdsplads. Disse ladestationer er typisk ikke udstyret med et ladekabel, så det skal du selv medbringe. På offentlige ladestationer med jævnstrøm (lynopladning), kan du oplade så meget som muligt på kortest mulig tid. De kan normalt findes på tankstationer, hoteller og restauranter langs motorvejen. Lynopladning er dyrere end normal opladning til gengæld kan du oplade væsentligt hurtigere.

Opladningsproppen låses normalt op, når dørene låses op. Hvis du ikke fjerner stikket inden for 10 sekunder, låser stikket automatisk igen. I så fald skal du ikke trække i stikket, men i stedet skubbe det tilbage, låse dørene op igen og fjerne stikket.

Hvis ladestikket ikke kan løsnes på grund af en funktionsfejl, kan du låse det op ved hjælp af nødudløserkablet. På en Hyundai hvor ladestikket er placeret foran, er låsekablet placeret under motorhjelmen. På en Hyundai med ladestik på bagsiden er låsekablet placeret under bagagerumsmåtten. Du kan læse mere i instruktionshæftet under ”Oplåsning af ladestikket i en nødsituation".

Ja. Der er tusindvis af ladestationer i Europa også uden for Danmarks grænser.

Hvis din bil er udstyret med navigationssystem, kan man med Hyundais LIVE Services se tilgængelige ladestationer i dit nærområde. Du får 7 års gratis abonnement på Hyundais LIVE Services, når du køber en Hyundai elbil eller plug-in hybrid.

Når bilen løber tør for strøm, går den i stå. Før batteriet er helt tomt, får du to advarsler. Den første advarsel er en notifikation og et lydsignal om, at du har begrænset rækkevidde. Den anden advarsel består af to advarselslamper og en reduktion af kraft. Når metertallet når 0, går din bil i stå, og du er nødt til at oplade den, før du kan køre videre. Det er klogt at oplade din elektriske bil hver gang, at det er muligt, så du undgår at løbe tør.

Nej, batteriet tager ikke skade. Men det kan godt lidt slide en smule på batteriet, hvis det står fuldt opladet gennem længere tid, uden at bilen kommer ud at køre. Til hverdag er det nok at lade bilen op til 80 procent. Derved kan den også opsamle miljøvenlig bremsenergi fra det øjeblik, du ruller ud over kantstenen.

Det kan godt være, at elbiler stadig ikke kan ’tankes’ lige så hurtigt som benzin- og dieselbiler, men det nærmer sig med hastige skridt. IONIQ 5 tager f.eks. kun 5 minutter om at lade 100 kilometer, og 18 minutter om at lade op til 80%. For de mange, der investerer i en hjemmelader, vil ladetiden sjældent være et problem. Du lader blot bilen natten over. Og er du på vej, vil du opleve at flere og flere offentlige ladestationer tilbyder de effektive lynladere.

Modsat batterier i mobiltelefoner og computere er batteriet i elektriske biler beskyttet af intelligente systemer, der styrer alt – lige fra ladning til temperaturer. Hyundai har otte års garanti / 160.000 km på batteriet i el- plug-in hybrider. Undersøgelser foretaget af bl.a. Geotab viser, at batterier i elbiler i snit taber 10% af deres kapacitet over 5 år – mest i starten – og kan sagtens holde de fleste elbilers levetid ud. Det bedste er dog, at teknologien bliver hele tiden bedre.